Afspraak maken?
Hoe verloopt het proces het beste voor mijn kind

De kinderen behoren centraal te staan in het mediationtraject. Zij hebben tenslotte niet gevraagd om de echtscheiding. Voor de kinderen is het een emotionele en onrustige periode. Het verplichte ouderschapsplan verdient dan ook veel aandacht. Als mediator vind ik het belangrijk dat de kinderen de aandacht krijgen die ze verdienen. Als de kinderen ouder zijn dan zes jaar zal er apart met de kinderen worden gesproken over wat zij willen, zonder de ouders. In de praktijk blijkt dat kinderen soms andere ideeën hebben over de omgangsregeling die hun ouder voor hen in gedachten hebben. In het ouderschapsplan kan daar dan rekening mee worden gehouden.

Hoe lang duurt het voor de eerste afspraak gemaakt kan worden?

Meestal kan de afspraak al binnen één week worden geregeld. Voorafgaand aan het gesprek wordt informatie over het mediation traject toegezonden en kan een afspraak worden ingepland. Deze afspraak is vrijblijvend en kosteloos.

Welke voordelen biedt een mediator boven een advocaat?

Over het algemeen kunt u stellen dat het regelen van een echtscheiding bij een mediator sneller gaat en daardoor minder kost. Daarnaast geniet het traject van mediation de voorkeur omdat de gesprekken onder begeleiding plaatsvinden van een onpartijdige deskundige. Ook het zelf maken van afspraken met de ex-partner biedt veel meer garantie op pijnloos scheiden ten opzichte van een gevecht tussen advocaten. Tel daarbij op de juridische en emotionele ondersteuning en een veel korter juridisch traject en de keuze voor het in gang zetten van een mediationtraject is snel gemaakt.

Hoe lang duurt het voordat de echtscheiding helemaal rond is?

Dat hangt af van jullie situatie. Zijn jullie getrouwd of geregistreerd partner met kind of kinderen? Dan zal de rechter de echtscheiding moeten uitspreken. Het gehele traject duurt dan gemiddeld drie à vier maanden. Als jullie samenwonen of geregistreerd partner zijn zonder kinderen, dan is een uitspraak van de rechter niet nodig en zou de scheiding binnen twee maanden geregeld kunnen worden.

Kan ik in de woning blijven? En wat is de hoogte van de (partner-)alimentatie?

In het traject worden alle mogelijke scenario’s besproken en bekijk ik samen met jullie de verschillende keuzes die voorliggen. Daarna beslissen jullie zelf welke keuze bij jullie past.

Bent u klaar om alles achter u te laten?

Bel ons gerust voor een kennismakingsgesprek  Bellen