Alimentatie aanvragen
Staat u op het punt om te gaan scheiden of bent u inmiddels gescheiden? Dan bent u als ex-partners wettelijk verplicht om ook na de scheiding voor elkaar te zorgen. Deze verplichting wordt ook wel de onderhoudsplicht genoemd. In de onderhoudsplicht is een wettelijke alimentatie opgenomen. Wanneer u een alimentatie aan kunt vragen en wat de hoogte van de te ontvangen alimentatie wordt is afhankelijk van een aantal factoren. Onderstaand vindt u belangrijke informatie wat u zal helpen bij het aanvragen van een alimentatie.
Wanneer kunt u alimentatie aanvragen?
Indien u van plan bent om een alimentatie aan te vragen dan kan dit op vier verschillende momenten tijdens de scheidingsprocedure plaatsvinden:
- U kunt een alimentatie aanvragen tegelijkertijd met uw verzoek tot echtscheiding
- U kunt tijdens de echtscheidingsprocedure een alimentatie aanvragen
- Ook kunt u een alimentatie aanvragen wanneer de uitspraak van de rechter nog niet bekend is, dit wordt een voorlopige voorziening genoemd
- U kunt ook een nieuwe procedure starten wanneer de uitspraak van de rechter is voldaan, hiermee kunt u alsnog een alimentatie aanvragen
Wat voor soorten alimentatie kunt u aanvragen?
Het is mogelijk om alimentatie voor zowel kinderen als partners aan te vragen. Beide vormen van alimentatie kunt u onafhankelijk van elkaar aanvragen. U kunt ervoor kiezen om op eigen hand met uw ex-partner afspraken te maken over de alimentatie en de hoogte daarvan, maar dit ook laten vaststellen door de rechter. Van den Brekel Notariaat begeleid u graag als mediator en helpt u onder meer bij het aanvragen van een alimentatie.
Partneralimentatie
Zoals eerder al genoemd, zijn ex-partners volgens de wet verplicht om elkaar financieel te ondersteunen na een scheiding. Partneralimentatie is bedoeld voor de ex-partner die het minste verdient. De alimentatie wordt maandelijks uitbetaald, zodat u wordt voorzien in de maandelijkse kosten van uw levensonderhoud. Tijdens de scheidingsprocedure dient u een verzoek in bij de rechtbank. Op die manier kan uw ex-partner een alimentatieverplichting worden opgelegd. Partneralimentatie geldt niet alleen wanneer u getrouwd bent geweest, maar ook wanneer er sprake was van een geregistreerd partnerschap.
Kinderalimentatie
Heeft u samen kinderen en wilt u gaan scheiden? Als ouder bent u dan verplicht om het onderhoud van uw kinderen te bekostigen. Of er kinderalimentatie betaald moet worden en de hoogte van het bedrag wordt onderzocht door de rechtbank. Wordt u aangewezen als alimentatieplichtige? Dan moet u als ouder meebetalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van uw kind. Heeft uw kind de leeftijd van 21 jaar bereikt? Dan stopt de verplichte kinderalimentatie. Tijdens de scheiding is het belangrijk om duidelijk afspraken te maken over kinderalimentatie. Van den Brekel notariaat kan u hierin ondersteunen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.