Afspraak maken?

Fiscaal partnerschap

Bent u getrouwd geweest of had u een geregistreerd partnerschap? Dan is er automatisch sprake van een fiscaal partnerschap. Op het moment dat u gaat scheiden heeft dit in de meeste gevallen gevolgen voor de belasting die u moet betalen. Een fiscaal partnerschap wordt beƫindigd wanneer er aan onderstaande criteria wordt voldaan:

  • U heeft een verzoek ingediend tot scheiden of om het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden
  • U staat niet meer ingeschreven op hetzelfde adres als uw ex-partner


Inkomstenbelasting

De hoogte van de belasting die u terugkrijgt of moet betalen is afhankelijk van de manier waarop u de inkomsten en aftrekposten verdeelt. Wanneer u als fiscale partners wordt gezien, is het mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting de aftrekposten te verdelen. Denk hierbij aan aan belastbaar inkomen eigen woning (box 1), het inkomen (box 2),de persoonsgebonden aftrek en de grondslag sparen en beleggen (box 3). Wanneer u fiscaal partner bent, kan het bijvoorbeeld raadzaam zijn om de kosten volledig af te trekken bij de fiscaal partner met het hoogste inkomen.


Voordelen fiscaal partnerschap

Ondanks dat u als partners uit elkaar gaat en hierdoor geen volledig jaar fiscale partners bent geweest, kunt u er toch voor kiezen om het gehele jaar als fiscale partners te worden gezien. Indien u hiervoor kiest, gelden er andere regels bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Het is op die manier bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde inkomsten en aftrekposten aan elkaar toe te rekenen. Dit kan positieve gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen of die u terugkrijgt.

Fiscaal partnerschap is een complex onderwerp. Bij Van den Brekel Notariaat begrijpen we dit maar al te goed. Heeft u hulp nodig of vragen rondom fiscaal partnerschap? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bent u klaar om alles achter u te laten?

Bel ons gerust voor een kennismakingsgesprek  Bellen