Afspraak maken?

Partneralimentatie


Ex-echtgenoten zijn wettelijk verplicht elkaar te onderhouden. De partner die geen of nauwelijks inkomen heeft, kan partneralimentatie vragen. Dit is alleen mogelijk als u getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap had. U kunt ook aangeven dat u helemaal geen alimentatie van de partner wilt. Wanneer u kinderen heeft, gaat kinderalimentatie altijd voor op partneralimentatie.


Verzekeringen, leningen en pensioen

Een scheiding heeft ook gevolgen voor de verzekeringen, eventuele leningen, de hypotheek en pensioenrechten die u tijdens het huwelijk heeft afgesloten. Hierbij speelt hoofdelijke aansprakelijkheid een belangrijke rol. U bent dan beiden aansprakelijk voor gezamenlijke schulden. Deze verantwoordelijkheid blijft u dragen, ook na de scheiding. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het vaststellen van de alimentatie.


Bijstand

Is uw partner niet in staat om alimentatie te betalen, dan kunt u aangewezen zijn op de bijstand. De kosten van de bijstandsuitkering zal de gemeente wel proberen te verhalen op uw ex-partner.


Fiscaal

Degene die partneralimentatie ontvangt, moet hierover belasting betalen. Degene die partneralimentatie betaalt, kan dit bedrag aftrekken van de belasting.


Duur van partneralimentatie

De maximale periode voor partneralimentatie is 12 jaar. Duurde het huwelijk korter dan 5 jaar en heeft u geen kinderen, dan is de duur van de alimentatieplicht maximaal gelijk aan de duur van het huwelijk. Daarnaast vervalt partneralimentatie wanneer de ontvanger opnieuw trouwt of gaat samenwonen.

Bent u klaar om alles achter u te laten?

Bel ons gerust voor een kennismakingsgesprek



  Bellen